Mi nem a coach?

 

A coach nem pszichológus.

A coach klienseinek nincs pszichológiai vagy pszichiátriai betegsége. Egészséges emberek, akik egy adott életterületen elakadtak vagy szeretnének továbbfejlődni a coaching segítségével. Fontos különbség még pszichológus és coach között, hogy a coach nem a múltra, hanem a jelenre és a jövőre koncentrál, lehetőségeket és megoldásokat kutat fel, közösen a kliensével.

A coach nem tanácsadó.

A coach nem mondja meg a “tutit”. Pláne nem oszt tanácsokat a coaching folyamat során. Sokkal inkább motiválja a kliensét arra, hogy az megtalálja a saját legjobb megoldását. A coach tehát kérdésekkel, tükörtartással és gyakorlatokkal segíti kliensét abban, hogy tisztán lásson és megtalálja a saját útját.

A coach nem tréner.

A trénerek csoportokkal foglalkoznak, a coach egyéni munkát végez. Egy tréning általános megoldásokat ad, a coach ezt rászabja a kliensére, hiszen csak vele foglalkozik a coaching során.

A coach nem mentor.

A coach nem példakép, aki már bejárta azt az utat, amit a kliens még csak szeretne. Nincs feltétlenül több tapasztalata azon a területen, ahol a kliens elakadt. Viszont coach tudása révén képes segíteni olyan helyzetekben is, amiben a kliense jártasabb esetleg, mint ő maga – pontosan azért, mert a megoldást a kliensből kell kihozni a coaching folyamat során, nem a coachból.

A coach nem barát.

A coaching során csak a kliens problémájával foglalkoznak, a coachéval soha, a baráti beszélgetéshez képest strukturált maga a folyamat, gyakorlatokkal és feladatokkal.

Szeretnék érdeklődni……

Hozzászólások lezárva.